Geschiedenis

 

Geschiedenis
Op 21 februari 1836 werd het “1ste Regiment Veldartillerie” opgericht..

 

 

Het Regiment neemt eervol deel aan de twee wereldoorlogen, echter bij de capitulatie van het Belgische Leger op 28 mei 1940 houdt het Regiment op met te bestaan.


Verschillende militairen en de regering in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk richten in de zomer van 1940 een nieuw leger op, om samen met de geallieerden te vechten.


· Op 3 januari 1941 wordt de Batterij Artillerie opgericht te Carmarthen(UK).


· 13 mei 1941 de Batterij kazerneert te St. Dogmaels (UK) en later in Velindre (UK).

 

· Januari 1942 ruilt de batterij de “75mm Schneiders” voor “25 pounders” en start met de training op deze moderne stukken.
 
1943, Belgen aan het trainen  met een 25 ponder in het Verenigd Koninkrijk.Vanaf 1942 worden de rapporten van verschillende Britse officieren die inspecties uitvoeren op de Belgische eenheden steeds positiever.


Uit deze rapporten blijkt dat de Belgische eenheden tegen 1944 dan ook van een zeer hoog niveau waren. Volgend document is hier dan ook een mooi bewijs van.


 


· 8 januari 1943 de Batterij verlaat haar verblijfplaats in Chepstow voor Clacton-On-Sea.


· Maart 1944, een extra “troop” wordt aan de Batterij toegevoegd die volledig bestaat uit Luxemburgse vrijwilligers. Hierdoor wordt de sterkte van de Batterij van twee naar    drie “troops” gebracht.  Anders dan in Britse 25 ponder batterij bestaat de Belgische nu uit 12 stukken inplaats van de standaard van 8 stukken.

0 april 1944, na een grote geallieerde artillerie oefening op het oefenterrein van “South Down Plain” nabij Alfriston (UK) wordt de Belgische Batterij als eerste geklasseerd onder alle geallieerde artillerie eenheden.· 5 juni 1944, de eenheid ontvangt nieuw materieel.


· 3 augustus 1944, de “Brigade Piron” begeeft zich naar Tilbury(UK)voor het transport naar Normandië

 

· 4 augustus 1944, de batterij scheept in op de Britse Cargo “Empire Gladstone”. Om 18:15u begeeft het schip zich richting Normandië.


· 7 augustus 1944, ontscheping van de “Brigade Piron” in Normandië.


· 8 augustus 1944, de brigade komt onder het bevel van de “6th Airborne Division”.


· 9 augustus 1944, de batterij ontplooit zijn stukken iets ten oosten van Benouville, waar zij vuursteun geeft ten voordele van het “6th Airborne Division”.


· Van 9 augustus tot 31 augustus levert de batterij continu vuursteun in de opmars naar Le Havre.


· 31 augustus, oversteek van de rivier de Seine.Klaarmaken van 120 schoten 25 ponder munitiein de

omgeving van ' Pegasus Bridge' 16 aug 19144

                                                                                                                       

                                                                                                                           


Oversteek van de Seine               2 september 1944, de orders worden ontvangen om zich ASAP te begeven naar België. De Brigade Piron rijdt in het zog van de “Guards Armoured Division” richting Belgische grens. Dit met een gebrek aan kaarten, rust, voedsel en brandstof. Geen enkel voertuig kreeg een defect, slechts enkele voertuigen vielen stil door een gebrek aan brandstof.4 september 1944, de “Brigade Piron” komt aan te Brussel.
                                                                                                                                                                                                                   

Na enkele dagen rust vertrekt de brigade op 11 september 1944 in de richting van Limburg. Tussen 12 en 17 september trekt de brigade traag op richting Noord. De batterij geeft vuursteun aan de “Guards” in de omgeving van Neerpelt.


18 september 1944, Operatie “Market Garden” de batterij werkt mee aan een groot barragevuur tussen Lommel en Neerpelt. Dit was een van de meest geconcentreerde artillerie beschietingen van Wereldoorlog 2. Op volgende pagina vindt U het vuurplan.


Vanaf 26 september 1944, levert de batterij vuursteun aan de brigade in de regio van  Wessem (NL) en Thorn (NL).
Op 17 november 1944 wordt de Brigade Piron afgelost na meer dan twee maanden onafgebroken aan het front te zijn. De brigade trekt zich terug naar de omgeving van Leuven.


De brigade wordt ontbonden en de batterij verdeelt zich over volgende dorpen:


· Merchtem


· Steenhuffel


· Opwijk


· Wolvertem


In deze dorpen worden de fundamenten gelegd voor een nieuw artillerie regiment. Door de bevrijding van België is er terug mankracht beschikbaar geworden voor het Leger. Deze ”oorlogsvrijwilligers” gaan samen met de “anciens” van de batterij de basis vormen van een nieuw regiment.


In Merchtem worden de gespecialiseerde functies opgeleid: topografen, stukoversten, officieren, mecaniciens, voorwaartse waarnemers enz….


De opleiding wordt gegeven door Britse artillerie instructeurs die overgekomen zijn uit Groot-Brittannië.  Zij vormen het “No2 (Belgium) Training Team”.


Op 7 februari 1945 wordt officieel het “1st Belgian Field Regiment” opgericht.


De sterkte van de toenmalige batterij is dus verdrievoudigd met de komst van de “oorlogsvrijwilligers”


1 april 1945 trekt het Regiment naar de regio van Lommel om zijn finale schietbeurten te schieten en zich daarna te begeven naar het front in Nederland.


Op 28 april is de opleiding afgerond en vertrekt het Regiment eindelijk terug naar het front.


Het Regiment wordt ontplooid in de omgeving van Oosterhout (NL).


Op 8 mei tekent Duitsland de capitulatie en daarmee is de oorlog afgelopen.


Het Regiment vestigt zich tot 1946 in Hasselt waarna het zich richting Duitsland begeeft om onderdeel uit te maken van het bezettingsleger.
Na verschillende kwartieren te hebben betrokken in Duitsland keert het Regiment in 1964 terug naar België en vestigt zich definitief in Bastogne.


 


Het 1 Régiment d’Artillerie de Campagne is  één van de meest onderscheiden eenheden van het Belgische leger en telt dan ook niet minder dan 7 eervolle vermeldingen op het vaandel.


Antwerpen 1914

IJzer 1914

Clerken 1914

De Gete 1940

Normandie 1944

Kanaal Van Wessen 1944

Veldtocht van Nederland 1945


Op 23 juni 2010 is het Regiment ten gevolge van de nieuwe herstructureringen binnen Defensie spijtig genoeg ontbonden.